Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Ako zvoliť vhodnú farbu stien a doplnkov do spálne?
Pridané: 08.03.2019 | 0 príspevkov
Čistenie sedačiek: V čom sa líšia látkové a kožené sedačky?
Pridané: 25.10.2016 | 0 príspevkov
Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Tipy ako zútulniť spálňu
Pridané: 31.10.2016 | 0 príspevkov

Ako zvoliť vhodnú farbu stien a doplnkov do spálne?

Farby do spálne podľa psychológie farieb a ich vplyvu na náladu

V priebehu posledných rokov sa objavilo niekoľko štúdií o vplyve farieb na ľudský organizmus a náladu. Pri zaspávaní sa chceme čo najviac upokojiť, no zároveň ráno vstať plní energie a motivácie do ďalšieho dňa.

Poradíme vám niekoľko farieb, ktoré sú najvhodnejšie do spálne.

Studené farby do spálne

  • Modrá a jej odtiene pôsobia upokojujúco a chladne, čo z nej robí všeobecne najvhodnejšieho kandidáta na farbu spálne. Bledšie odtiene vnesú do izby viac svetla, tmavšie budú pôsobiť zase útulnejšie. Podvedome si modrú spájame s nebom a oblohou, aj preto napríklad bledomodrej často priraďujeme atribúty čistoty a ľahkosti. Modrú farbu preferujú priateľskí a dôveryhodní ľudia.

  • Fialová farba stimuluje predstavivosť, pôsobí relaxačne a symbolizuje romantiku. K fialovej majú blízko väčšinou kreatívne a rozvážne osoby. Rovnako, ako pri modrej, na odtieni záleží. Vyberajte ho opatrne.

  • Zelená reprezentuje štedrosť, starostlivosť a ohľaduplnosť. Najlepšie odráža osobnosti, ktoré milujú prírodu a zmýšľajú triezvo, čo znamená, že v živote sú títo ľudia skôr praktickejší. Skvelo pôsobí ako základ pre rustikálne ladené miestnosti v kombinácii so zemitými farbami a prírodnými textúrami.

Teplé farby do spálne

  • Žltá. Optimisti, ruku hore. Žltá je reprezentantom radosti, optimizmu a dobrej, kreatívnej nálady. Táto farba pôsobí moderne a novátorsky, zároveň tlmené odtiene žltej pôsobia prírodne a neutrálne. Preto ak chcete svoju spálňu ladiť do nenúteného moderného štýlu, žlté prvky by nemali chýbať.

  • Hnedá vyvoláva pocity bezpečnosti a spokojnosti. Táto prírodná farba, a najmä jej tlmenejšie odtiene, je ideálna pre tých, ktorí majú problém zaspávať. Tí, ktorí obľubujú hnedé odtiene, zvyknú byť milovníci prírody a jednoduchosti.

Neutrálne farby

  • Biela. Farba, s ktorou je spálňa spájaná asi najčastejšie. Reprezentuje sviežosť, čistotu a chladivý, energizujúci pocit. Teplejšie odtiene zútulňujú priestor, kým chladnejšie pôsobia formálnejšie. 

  • Sivá je klasika, ktorá pôsobí elegantne, no ak je použitá samostatne, môže pôsobiť chladne a mŕtvo. V kombinácií s teplými farbami vytvára pozývajúci priestor, v ktorom sa cítime dobre a prijato.  

  • Čierna farba sa všeobecne na stenách používa len veľmi málo. Predstavuje jednu z najsilnejších a najvýraznejších farieb a jej nadmerné použitie môže pohltiť priestor, svetlo a sviežosť. Ak je použitá ako doplnková farba, pôsobí elegantne, nadčasovo a moderne. Niektorí interiéroví dizajnéri hovoria, že každá izba by mala obsahovať nejaký čierny doplnok alebo element, pretože to vytvorí vyvážený efekt s ostatnými farbami.

Farby v interiéri sú silno založené na osobných preferenciách. Psychológia a odporúčania interiérových dizajnérov majú byť len akousi pomôckou či smerovou tabuľou. Ak preferujete červenú, ružovú, oranžovú alebo akúkoľvek farbu, ktorú sme nespomenuli, smelo do toho. 

Farba stien je dôležitá, no na strop často zabúdame

Prvé, čo vás pri maľovke napadne, sú steny. Zaberajú veľkú časť miestnosti a vytvárajú celkovú atmosféru. Bledé, pastelové tóny otvoria priestor a pustia doň svetlo a ľahkosť. Naopak tmavé farby, ktoré sú správne použité, tvoria atmosféru útulnosti a bezpečnosti. 

Často opomínaný, no dôležitý je však aj strop. Vedeli ste, že strop zaberá až šestinu izby? Všeobecne sa najčastejšie necháva biely a táto zvyklosť sa veľmi nemení. Bledé stopy pôsobia vyššie, zatiaľ čo tmavšie pôsobia nižšie. Do spálne neodporúčame príliš tmavé stropy, no nezabúdajte, že aj strop sa dá kreatívne využiť. 

Bytový textil a textúry môžu premeniť každú spálňu (2T)

Textílie sú v spálni využívané viac ako v ktorejkoľvek inej izbe. Posteľná bielizeň, záclony, prípadne koberec sú skvelé príležitosti na obohatenie a ozvláštnenie priestoru. V spálni neodporúčame výrazné, kontrastné a gýčové vzory. Pôsobia skôr rušivo. 

Textúry a vzory sú čisto vecou preferencií. Niekto má radšej čisté, jednoduché línie a povrchy, druhý preferuje tapety s výraznými vzormi na ozvláštnenie priestoru. S textúrami sa môžete vyhrať napríklad: 

  • Voľbou zaujímavej tapety, ktorú umiestnite na jednu stenu. Môžu to byť vzory, ale aj konkrétne obrazy. Trendom sa stávajú aj 3D tapety. 

  • Neobvyklým kobercom. Také sú napríklad koberce s dlhým vlasom, s rozdielnou dĺžkou vlasu alebo výrazným vzorom či tvarom.

  • Zaujímavou záclonou či závesmi. Skúste monochromatické vzory závesov. Vytvárajú sofistikovaný, no veľmi prirodzený dojem. Ak chcete vytvoriť dynamickejší efekt, skombinujte závesy s priehľadnou jemnou záclonou v rovnakej farebnej škále. 

  • Použitím prírodných textúr, ako sú drevo, ratan, ale aj živé rastliny. Veľké zelené listy, ako má monstera, rôzne palmy alebo paprade, pôsobia efektne a oživia spálňu. S rastlinami to ale nepreháňajte, pretože nie sú veľmi vhodné do priestorov, kde sa spí.

  • Poťahom alebo materiálom postele. Modernú a luxusnú spálňu najlepšie doplní kožená posteľ, zatiaľ čo pre rustikálne priestory sú vhodné postele s drevenými alebo kovovými prvkami.

3 tipy, ako vybrať farby do spálne

  1. Zoberte do úvahy špecifiká vášho priestoru. Svetelnosť a veľkosť viete opticky ovplyvniť správnym výberom farieb steny a stropu. 

  2. Inšpirujte sa psychológiou farieb a pomôžte si vašou osobnosťou. Ak ste veselý energický typ, neváhajte pridať pestrofarebné prvky. Naopak, ak chcete vytvoriť oázu pokoja, siahnite po bledomodrej, zelenej či hnedej farbe. 

  3. Na steny vyberajte tlmené a neutrálne odtiene. Výrazné farby môžete použiť na doplnkoch (napríklad textíliách). Nezabúdajte, že v spálni nie je dobré použiť veľa rôznych farieb. Vyberajte monochromatickejšie spektrá.


2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk