Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Látková sedačka alebo kožená?
Pridané: 01.02.2018 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako si vybrať tú správnu sedačku?
Pridané: 08.03.2018 | 0 príspevkov

Čistenie sedačiek: V čom sa líšia látkové a kožené sedačky?

Ak sa aj vás týka rozhodnutie, či si pre svoju sedačku zvolíte látkový alebo kožený poťah, tento blog vám môže pomôcť. Rovnako vtedy, ak aj máte vybrané a radi by ste zistili, ako sa čo najlepšie postarať o čistotu a kvalitu čalúnenia látkovej či koženej sedačky.


Sedačka je jedným z najvýraznejších prvkov domácnosti, je preto pochopiteľné, že chceme, aby bola čo najdlhšie krásna a bez trvalých škvŕn. K tomu je nutná nielen pravidelná starostlivosť a ošetrovanie, ale tiež správne čistenie od nečistôt. Často totiž drsné zaobchádzanie so vzniknutými škvrnami spôsobuje nenapraviteľné škody, odreniny či vyblednuté alebo zošúchané fľaky. Prečítajte si, aké špecifiká starostlivosti sa spájajú s látkovými a koženými sedačkami (aj) z našej dielne.

 

Čistenie kože je jednoduché, no musí byť jemné

bigstock-Cleaning-white-sofa-65850382.jpg

Starostlivosť o kožené sedačky sa začína už pri ich správnom umiestnení. Platí totiž dôležitá zásada, aby bola vaša sedacia súprava postavená minimálne pol metra od zdroja tepla a tiež mimo priameho dopadu slnečného svetla. Ohrozili by ste tak kožený poťah, ktorý sa vplyvom zvýšenej teploty vysušuje a praská. Slnko zas neprospieva farbe, ktorá môže časom nerovnomerne blednúť a strácať svoju krásu.


Keďže je koža prírodný materiál, potrebuje, podobne ako ľudská pokožka, pravidelnú hydratáciu a ošetrenie. Pre tento účel je nutné používať špeciálne čistiace a ošetrujúce prípravky na kožené sedačky, a nie bežné impregnačné prostriedky na topánky alebo kožené oblečenie.

Prvé ošetrenie vašej novej sedacej súpravy by ste mali spraviť po šiestich mesiacoch od kúpy. Vtedy je už kožená sedačka adaptovaná na nové prostredie a pripravená na dávku výživy a hydratácie. Dovtedy bude stačiť aj pravidelné utieranie poťahu vlhkou bavlnenou bielou handričkou od prachu.


 

Na akékoľvek ošetrovanie koženého poťahu je dôležité používať jemné materiály ako bavlna alebo penová hubka. Takisto by mali byť šetrné aj vaše pohyby. Znamená to žiadne tlačenie alebo drhnutie, ale skôr krúženie a jemné nanášanie prípravku či jeho vytieranie dostratena. Aj keď je talianska koža schopná „zvládnuť“ škrabance, má svoje limity a vyžaduje si citlivé zaobchádzanie. Drsný materiál by mohol spôsobiť ryhy a farbené tkaniny by zas mohli zanechať v poťahu zvyšky farbiva, ktoré môže zreagovať s pigmentmi farbenej kože.


Koža má na rozdiel od tkaniny lepšiu schopnosť odpudzovania nečistôt, obzvlášť ak je impregnovaná. Škvrnu začnite odstraňovať ihneď, aby ste zabránili jej vniknutiu do hĺbky poťahu. Nepoužívajte čistiace prostriedky bežne dostupné v domácnosti, ale tie, ktoré sú určené na sedacie súpravy. V ideálnom prípade tie, ktoré vám ponúkne predajca, od ktorého máte koženú sedačku. Len tak budete mať istotu, že pH čistiaceho prostriedku je vhodné na čalúnenie, ktoré máte doma.


Vždy keď začínate používať nový typ prípravku, vyskúšajte jeho reakciu na neviditeľnom mieste (zadná strana sedačky, bok alebo záhyb). Po vyčistení škvrny poťah naimpregnujte. V rámci bežnej starostlivosti postačí vysávanie od prachu pomocou jemnej kefky alebo utieranie vlhkou handričkou.

Látkovú sedačku nechajte raz do roka vytepovať profesionálmi

 bigstock-Cleaning-sofas-105249941.jpg

Látkové sedačky mnohí ľudia považujú za príjemnejšie na dotyk, preto si aj napriek náročnejšej starostlivosti stále zachovávajú svoju popularitu. Kvalitné textilné poťahy ponúkame aj na naše sedačky ako alternatívu pre tých, ktorí nechcú kožu.


V minulosti bolo hlavným problémom látkových sedačiek práve ich čistenie, najmä pokiaľ nebolo možné zvliecť poťah a jednoducho ho vyprať. Aj v súčasnosti je síce minimum sedačiek so snímateľným čalúnením, no technológia výroby textilných materiálov ďaleko pokročila. Na trhu sú bežne dostupné odolnejšie látky so špeciálnou úpravou, ktoré je takisto možné impregnovať.


Základnou súčasťou starostlivosti o látkové poťahy je pravidelné vysávanie. Pomocou neho odstránite nielen usadený prach, omrvinky alebo zvieracie chlpy, ale takisto aj roztoče, ktoré sú častým alergénom.


Škvrnu na látkovej sedačke môžete odstrániť buď len čistou vodou, alebo vodou zmiešanou s pracím prostriedkom. Na trhu sú tiež dostupné penové čističe na čalúnený nábytok – vždy ich však najprv vyskúšajte na neviditeľnom mieste sedačky.


Raz do roka by ste si mali nechať látkovú sedačku vytepovať profesionálnou firmou. Odstránite tak špinu, ktorá sa dostala do hĺbky, čím navrátite žiarivosť farbe poťahu.

Komentáre

K danému článku ešte nebol pridaný komentár.
Buďte prvý, kto pridá svoj komentár k článku.

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk