Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Neničte si chrbticu: Zdravotné matrace zabezpečia pohodlie aj spánok bez bolesti
Pridané: 05.01.2018 | 0 príspevkov
Tipy ako zútulniť spálňu
Pridané: 31.10.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Látková sedačka alebo kožená?
Pridané: 01.02.2018 | 0 príspevkov

Najväčšie mýty o kožených sedačkách

Kožené sedačky buď milujete, alebo ich nenávidíte. Averzia voči koženému nábytku sa však často spája len s mýtmi, ktoré o nich kolujú. Pravdou je, že sedacia súprava z kože je luxusným, skvele vyzerajúcim a voňavým doplnkom vášho domova. Prečítajte si skutočnú pravdu o kožených sedačkách.

bigstock-Leather-And-Old-Leather-Textur-129463223.jpg

Mýtus č. 1 – Koža sa často trhá a nevydrží

Práve naopak! Faktom totiž je, že kožený nábytok je niečo, čo si kupujete na veľmi dlhý čas. Koža je prírodný materiál, ktorý ľudia používajú na rôzne účely odnepamäti práve kvôli tomu, že je extrémne odolná a pevná. Časom sa prirodzene rozťahuje, pričom si stále zachováva svoj jedinečný vzhľad.

Nie je však koža ako koža. Jej vlastnosti sa líšia v závislosti odklimatických podmienok, v ktorých bol dobytok chovaný – vo všeobecnosti pochádzajúpevnejšie a kvalitnejšie kože zo škandinávskych krajín, Nemecka alebo severného Talianska. 

Dôležitý je aj spôsob opracovania kože a hrúbka, ktorá sa na sedačku použije. Viacerí zákazníci si kvalitu svojej koženej sedačky nevedia vynachváliť. Nezriedka im totiž dokáže slúžiť aj viac ako 20 rokov. To, že ide o nekvalitnú kožu, vám môže napovedať aj podozrivo nízka cena koženej sedačky.


Mýtus č. 2 – Kožené sedačky sú len pre bohatých

Je pravda, že kožené sedačky sú drahšie ako látkové, ale vydržia oveľa dlhšie, preto sa investícia časom vráti. Koža je prírodný materiál, ktorý vzniká ako vedľajší produkt mäsového priemyslu. V surovom stave sa nepoužíva, preto je potrebné ju opracovať. 

Najprv sa odstráni srsť a podkožná vrstva a koža sa dôkladne umyje. Neskôr sa koža rozštiepi a zostane len vrchná vrstva s hustou štruktúrou. Najdôležitejšou fázou je trieslovanie, počas ktorého sa vplyvom prírodných činidiel alebo chemikálií zvýši pevnosť a pružnosť kože. Po ňom sa nareže a rozdelí sa na rôzne stupne kvality. Na záver sa usuší a nafarbí.

V minulosti sa všetky procesy vykonávali ručne, dnes už garbiarom pomáhajú aj stroje, ktoré spracovanie kože výrazne urýchľujú. Cena koženej sedačky je odzrkadlená náročnosťou spracovania a jej prírodným pôvodom. Napriek tomu nepatrí medzi nábytok, ktorý by bol určený len pre bohatých. Koža vydrží oveľa viac ako látka, preto kým by ste látkovú sedačku museli po pár rokoch vymeniť, kožená bude slúžiť dlhé roky.

bigstock-cleaning-a-beige-sofa-45066610.jpg
 
Mýtus č. 3 – Je náročné starať sa o koženú sedačku

Ošetrovanie a čistenie koženej sedačky je veľmi jednoduché. Úplne stačí, ak ju každých 6 – 12 mesiacov naimpregnujete špeciálnym prípravkom určeným na kožené poťahy. Potom už len stačí pravidelné vysávanie a utieranie od prachu vlhkou handričkou. To isté platí aj pri škvrnách – ak by ste na sedačku čokoľvek vyliali, stačí to vytrieť a usušiť dosucha.

Pamätajte si, že kožené sedačky by ste nikdy nemali drhnúť, pretože by sa mohli nenávratne poškodiť. Vďaka pravidelnej impregnácii je sedacia súprava chránená a do jej spodnejších vrstiev sa nevpije žiadna škvrna.


Mýtus č. 4 – Koža je nepríjemná v zime aj v lete

Mnoho zákazníkov si s koženými sedačkami spája najmä zvýšené potenie v horúcom počasí a chlad, ktorý sála z poťahu v zime. Tento mýtus sa sčasti spája s koženými sedadlami v aute, avšak neplatí pre kožený nábytok vdomácnosti.

Koža sa dokáže veľmi rýchlo prispôsobiť teplote vášho tela a okolitého prostredia. Navyše je priedušná, takže ostáva príjemná, aj keď je vonku horúco. V zime sa zas rýchlo zohreje, takže vám nebude chladno.

Prírodná koža je veľmi príjemná na dotyk – je jemná, hebká a vláčna a zostane taká veľmi dlhovďaka starostlivému ošetrovaniu. Aj preto je dôležité používať prípravky, ktoré sú určené na kožený poťah – zabezpečia hydratáciu a ochranu pred nepriaznivými vplyvmi.
 
 

Komentáre

K danému článku ešte nebol pridaný komentár.
Buďte prvý, kto pridá svoj komentár k článku.

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk