Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Čarujte s priestorom: ako zariadiť malú spálňu
Pridané: 02.11.2018 | 0 príspevkov
Luxusné sedačky päťkrát inak: Poznáte legendárne typy sedacieho nábytku?
Pridané: 16.12.2016 | 0 príspevkov
Ako zladiť farby v obývačke
Pridané: 02.11.2018 | 0 príspevkov

Ako zladiť farby v obývačke

ako zladit farby v obyvacke

Psychológia farieb je hotová veda. Farby nie sú len estetickým doplnkom našich životov, majú vplyv na naše myslenie aj pocity. Obývačka je miestnosť, v ktorej trávite pravdepodobne najviac času v byte, preto by ste mali dobre zvážiť, ako si zladíte farby v obývačke.

Vymaľovať steny neznamená vyriešiť otázku farieb, pretože ste pokryli len obvod miestnosti. Nezabúdajte na nábytok, sedačku, koberce, podlahu, doplnky. Až keď si premyslíte vplyv a súvis týchto častí obývačky, môžete hovoriť o tom, že miestnosť je farebne zladená.

Ako vybrať farby do obývačky?

Jednoduché riešenie by bolo povedať: hľadajte kontrast. No aj kontrastné obývačky môžu vo finálnom výsledku vyzerať ako sterilné kliniky alebo psychadelické šachovnicové kluby. Nájsť mieru v tom, čo hľadáte a ako zariaďujete svoj domov, je prvým krokom.
 
Dvojfarebný, kontrastný minimalizmus je veľmi decentný, elegantný, no práve spomínaná sterilita vám môže prekážať. Ak ste typ človeka, ktorý musí cítiť teplo domova, chladný minimalizmus nebude najvhodnejší.
 
cierno biela obyvacka
 
Ako pomôcku môžete využiť rôzne online nástroje, ktoré vám prezradia, ktoré farby sú vo farebnom spektre protipóly a ktoré sa k nim hodia ako doplnkové farby. Využiť môžete napríklad http://paletton.com/.
 

Overená dizajnérska pomôcka: pravidlo 60-30-10

O pravidle 60-30-10 ste už možno počuli, no stále mu možné úplne nerozumiete. Je vážne jednoduché. Súčet čísel dáva celok, 100 % a čísla reprezentujú časti z vašej miestnosti.

PRIMÁRNA FARBA: 60 % vašej obýbačky

Primárna sa farba sa váčšinou používa ako farba na stenu do obývačky a na ďalších veľkých plochách ako sú koberce alebo podlaha. Neviete odhaliť, čo vám na vašej obývačke nesedí? Problém môže byť práve v tom, že vaša primárna farba v skutočnosti nie je primárna a jednotlivé farby sú v miestnosti reprezentované takmer v rovnakom zastúpení. Tým vyhráva, samozrejme, tá kontrastnejšia.
 
Kontrastnejšia farba nemusí byť vždy tá hlavná, niekedy slúži len na ozvláštnenie miestnosti. Skúste sa preto zamyslieť: je vaša primárna farba skutočne primárna a má najväčšie zastúpenie v obývačke?

SEKUNDÁRNA FARBA: 30 % vašej obývačky

Sekundárne farby podporujú primárne farby, môžu byť odtieňovo svetlejšie alebo tmavšie, no nie sú protipólom hlavnej farebnosti. Môžu to byť záclony, závesy, ale aj nábytok ako kreslá, prípadne vankúše na pohovku.
 

DOPLNKOVÁ FARBA: 10 % vašej obývačky

Toto je najzaujímavejšia farba z celého pravidla. Síce má najmenšie zastúpenie, no môže byť veľmi výrazná a jej impakt na atmosféru miestnosti je preto značný. Doplnková farba do obývačky je kontrastná a miestnosť oživí. Môžete ju venovať konkrétnym prvkom, drobnostiam, ale aj väčšiemu kusu nábytku.

Inšpirujte sa farbami v prírode

Zapozerali ste sa na obrázok alebo scenériu, ktoré vo vás vyvolávajú pocity pokoja? Aj to je psychológia farieb. Evokujú vám vnemy, ktoré ste už niekedy zažili, s niečím si ich spájate. Využite to a zariaďte a zlaďte si obývačku podľa toho, čo vám príroda ponúka.
 
Vytvorte si paletu farebnosti z obľúbeného obrázku a na základe nich vyberte farby do obývačky. Ďalší šikovný tip je rozšírenie do prehliadača, ktorý sa nazýva ColorZilla. Vďaka nemu identifikujete akúkoľvek farbu, ktorú vidíte napríklad na obrazovke počítača. Potom už stačí nájsť len jej ekvivalent v reálnom svete: krycie farby, sedačky, koberce, komody, všetko sa dnes už vyrába v rôznych farebných variantoch.
 
farby do obyvacky
 
 
 ako si zladit farby do obyvacky
ako vybrat farby do obyvacky
 zladenie farieb do obyvacky

Škandinávske protiklady

Keď sa povie škandinávsky interiér, väčšina ľudí si predstaví najznámejšiu nábytkársku sieť so žlto-modrým logom. V podstate majú pravdu, pretože aj tieto produkty sa podpísali na tom, ako dnes vnímame severský štýl. Minimalistický, funkčný, elegantný a častokrát nenápadný.
 
skandinavsky interier
 
No do Škandinávie nepatrí len funkčný minimalizmus, ale aj prírodná rustikálnosť. Drevené masívy, patina, množstvo sviečok. Tento štýl, alebo skôr filozofia, sa nazýva hygge. Nemá svoje oficiálne slovo v slovenčine, no môžeme ju nazvať aj útulnosťou. V hygge prostredí sa cítite dobre, upokojuje vás.
 
hygge
 
Práve to je najdôležitejšie pri farebnom zladení vašej obývačky. Vyššie popísané pravidlá, pomôcky a inšpirácie vás môžu usmerniť, no pri výbere by ste mali pocit – tu som doma. Rôzne odtiene farieb vplývajú na ľudí rôzne, preto si spravte najprv prieskum.
 
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk