Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Neničte si chrbticu: Zdravotné matrace zabezpečia pohodlie aj spánok bez bolesti
Pridané: 05.01.2018 | 0 príspevkov
Tipy ako zútulniť spálňu
Pridané: 31.10.2016 | 0 príspevkov
Látková sedačka alebo kožená?
Pridané: 01.02.2018 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov

Čarujte s priestorom: ako zariadiť malú spálňu

ako zariadit spalnu

Aj malé izby dokážu poskytnúť pri šikovnom výbere nábytku a jeho rozložení dostatok priestoru. Prezradíme vám, ako si zariadiť spálňu, aj keď sú jej rozmery menšie.

Zariadenie malej spálne môže poslúžiť pre jej optické zväčšenie a na to, aby ste sa v nej necítili stiesnene. Hoci, spálňa nie je v tomto ohľade najväčším problémom, keďže v nej väčšinou len spíte, bude sa vám zaspávať lepšie bez pocitu, že na vás padajú steny. 

Úplne najzákladnejším trikom je zvoliť menší, nenápadnejší nábytok, namiesto robustného. To vám ale nemusí vyhovovať, zariadenie spálne by malo odzrkadľovať aj váš štýl. Preto sa nebojte siahnuť ani po luxusnejších kontinentálnych posteliach, napríklad v koženom prevedení.

Problémom nebudú ani kožené postele, ktoré sú dnes veľmi moderné, no mnoho majiteľov menších bytov si myslí, že potrebujú obrovskú spálňu, aby v nej mohli mať takúto posteľ. Trik nie je vôbec v tom, aký veľký nábytok si zvolíte, ale ako efektívne využijete priestor k dispozícii a hru svetla.

Pri zariaďovaní spálne stavte na minimalizmus

Nevzdávajte sa svojej vysnívanej postele len kvôli tomu, že je robustná. Vynechajte radšej niekoľko kusov nábytku, prípadne ich presuňte do inej izby. Skrine s oblečením nemusíte mať v spálni, pokojne ich umiestnite na chodbu. Obrovské komody sa vám možno do malej spálne nezmestia spolu s elegantnou posteľou s vysokým čelom, no odpovedzte si sami: chcete, aby bola dominantou miestnosti komoda, alebo luxusná posteľ?

Minimalistické zariadenie si vystačí s jednou či dvoma farbami, pár kúskami nábytku a vážne minimom dekorácii. Podstatná je tiež funkčnosť.

Pozor na farbu stien

Tmavé steny opticky zmenšujú priestor, rovnako tak aj vzorované tapety. Nechajte steny buď biele, využite iné bledé farby alebo sa spoľahnite na osvedčený trik optického zvýšenia stropov alebo rozšírenia miestnosti. Stačí namaľovať na steny zvislé pruhy pre zvýšenie stropov, alebo vodorovné pruhy pre rozšírenie miestnosti. Samozrejme, s pruhmi môžete experimentovať, meniť ich hrúbku a namaľovať ich nepravidelne, aby vaša stena nevyzerala ako väzenské mreže.

Svetlo je dôležité

Vyťažte čo najviac z okna, ktoré máte v spálni. Ak je spálňa orientovaná na slnečnú stranu, o to lepšie pre vás. Presvetlený priestor je bledší (logické, všakže), čo súvisí aj s predchádzajúcim bodom. Zadebnené okná, zatiahnuté závesy či žalúzie dajú zabrať aj veľkým priestorom a ich atmosféra sa mení z veľkorysých, priestranných izieb na niečo pripomínajúce kuticu.

ako zariadit malu spalnu

Od steny k stene

Zariadenie malej spálne môže byť občas vážne jednoduché. Vďaka jej rozmerom môžete simulovať veľký priestor. Napríklad: ak máte v spálni výklenok pre posteľ, vyberte si taký model, ktorý bude siahať od jednej steny po druhú. Jednoducho, vytvorte si platformu. Letisko. Nielenže bude takýto výklenok vašou najobľúbenejšou časťou bytu počas dlhých jesenných a zimných večerov kvôli svojej útulnosti, bude zároveň opticky zväčšovať priestor.

Jedno z riešení: hygge

Táto škandinávska filozofia, ku ktorej sa hlásia najmä Dáni, sa nedá do nášho jazyka doslovne preložiť. Mohli by sme ju však popísať ako pocit útulnosti. Občas sa vážne nedá bojovať s malým priestorom. Vtedy využite silu svojho „protivníka” proti nemu. Malý priestor = útulný priestor. Síce nie vždy, ale to už závisí od zariadenia. A to je vo vašich rukách.

Všetko, čo pre vás navodzuje príjemnú atmosféru, od tlmeného, teplého osvetlenia, po obrovskú kontinentálnu posteľ, ktorá sa len tak-tak vošla do miestnosti, až po množstvo svietnikov, o ktoré zakopáva váš partner. V príjemnom, útulnom priestore vám bude nakoniec úplne jedno, koľko má metrov štvorcových.

2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk