Látková sedačka alebo kožená?

Ak ste práve v štádiu nákupu sedacej súpravy, určite ste narazili na dilemu v podobe výberu poťahovej látky sedačky. Sú lepšie látkové sedačky alebo kožené? Každý druh si so sebou nesie výhody aj nevýhody. Poďme sa teda na to bližšie pozrieť.

Látková sedačka

Látkové sedačky pre útulný domov

Látkové sedačky ponúkajú širokú paletu z hľadiska farieb i materiálov. Pritom pôsobia luxusne a pohodlne. Dnes už vôbec neplatí, že látkové sedacie súpravy musia byť nekvalitné či nie až také lákavé na pohľad. Navyše ani s údržbou to nemusí byť také náročné, keďže dnešné látky sú skutočne kvalitné a tiež dosť odolné. Čoraz viac sa používajú aj poťahové látky so špeciálnou úpravou, vďaka ktorej sa dá oveľa ľahšie odstrániť bežné zašpinenie a odpudzuje tekutiny.

Nepopierateľnou výhodou, ktorou sa látkové sedačky pýšia, je množstvo farieb a kvalita látok. Vďaka tomu si môžete vybrať presne to, čo sa najlepšie hodí práve do vašej obývačky. A to bez ohľadu na to, či ide o klasické alebo rohové látkové sedačky. Látka je veľmi pohodlná na dotyk a vytvára príjemnú domácu atmosféru.

Potrebujú pravidelnú starostlivosť

Životnosť látkových sedačiek je síce menšia ako v prípade kožených, no závisí od kvality poťahovej látky aj od toho, ako sa k nej budete správať. Ak sa obávate častého znečistenia, môžete zvoliť takú sedaciu súpravu, ktorá ponúka možnosť dať dole poťah, oprať ho a zase naspäť obliecť.

Nevýhodou látkových sedačiek je však večné usadzovanie prachu, vlasov, zvieracích chlpov, vďaka čomu vytvára vhodné prostredie pre roztoče. Pravidelným vysávaním by to však už nemal byť problém. Keď sedačku raz ročne vytepujete, bude stále žiariť.

A čo kožená sedačka?

Elegantné kožené sedačky zrejme nikdy nevyjdú z módy. Veď prvé kožené kreslo, tzv. Chesterfield bolo vyrobené už v 17. storočí. A stále sú vkusné a moderné.

Za koženými sedačkami sa skrýva výhoda v podobe dlhej životnosti, najmä ak ide o skutočne kvalitnú kožu. Na oplátku však vyžaduje väčšiu starostlivosť. Ak sa o koženú sedačku budete poctivo starať, môže vám vydržať aj celé roky. V prípade, že sa vám ju podarí zašpiniť, je potrebné ju hneď vyčistiť a fľaky nedostanú šancu. S koženou sedačkou sa nespája ani problém v podobe zvieracích chlpov či prachu. Stačí ju vždy len jednoducho pretrieť.

 

Kožená sedačka

Vyššia cena a nutná starostlivosť

Výraznou nevýhodou kožených sedacích súprav je fakt, že sa môžu pomerne ľahko mechanicky poškodiť. Pritom opraviť poškriabané či rozrezané časti je oveľa náročnejšie ako v prípade látkovej sedačky. Dlhšia životnosť a vysoká kvalita sa odráža aj v cene kožených sedačiek, ktorá je výrazne vyššia ako pri tých s látkovým poťahom. Takisto vyžadujú starostlivosť v podobe pravidelnej impregnácie.

Komentáre

K danému článku ešte nebol pridaný komentár.
Buďte prvý, kto pridá svoj komentár k článku.

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk