Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Neničte si chrbticu: Zdravotné matrace zabezpečia pohodlie aj spánok bez bolesti
Pridané: 05.01.2018 | 0 príspevkov
Tipy ako zútulniť spálňu
Pridané: 31.10.2016 | 0 príspevkov
Látková sedačka alebo kožená?
Pridané: 01.02.2018 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov

Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele

Všetky recepty na krásu a psychickú pohodu sa zhodujú v jednom – poriadny spánok je základ. Skúste spočítať koľko hodín týždenne, mesačne alebo aj ročne strávite v posteli. Je to veľa, však? Doprajte si to najlepšie a stavte na kontinentálnu posteľ. V čom je iná od tej klasickej?

Všimli ste si niekedy pri pozeraní amerických filmov alebo seriálov jednu špecifickú vec? Všetky postavy majú vo svojich spálňach vysoké kráľovské postele, ktoré dominujú priestoru. Kým v našich končinách si kontinentálne postele ešte len získavajú svoju pozornosť, v Amerike, ale aj v Škandinávii a Veľkej Británii sú bežným kusom nábytku. Okrem toho sú typické aj pre luxusné hotely, a to najmä pre pohodlie, ktoré dokážu poskytnúť ubytovaným hosťom. Vyspite sa na vysokej nohe aj vy a cíťte sa ako v päť hviezdičkovom hoteli každý deň.

bigstock--129483956.jpg
 

Vrstvy, vrstvy, vrstvy

Aby sa posteľ dala považovať za kvalitnú, musí vášmu telu poskytnúť dostatočnú oporu a zároveň musí byť vyrobená z odolných a originálnych materiálov. Medzi také sa ráta najmä masívne tvrdé drevo, ktoré tvorí konštrukciu rámu. Kontinentálne postele patria do rodiny čalúneného nábytku, čo znamená, že jadro konštrukcie je skryté pod poťahom. Ten býva zväčša textilný alebo kožený, záleží od výrobcu a od želania zákazníka.

Tajomstvom pohodlia kráľovských postelí sú vrstvy polyuretánových pien a pružinová konštrukcia, ktorá nahrádza klasické drevené rošty. Pružiny sú ukryté v drevenom ráme, na ktorý sa kladie hrubý matrac špeciálne prispôsobený na kontinentálnu posteľ. Môže byť rôzneho typu – pamäťová či studená pena, a takisto môže mať aj špeciálne úpravy, avšak pre pohodlný spánok je dobré spať na zdravotnom matraci. Aj keď sú tvorené z komplikovaného a premysleného systému vrstiev, stále ostávajú maximálne vzdušné, napríklad vďaka trapézovej profilácii alebo kokosovým vláknam.
 
r2d70-greenfirst-matrac.jpg
 

Kráľovský spánok a jednoduché prebúdzanie

Kontinentálne postele rozoznáte na prvý pohľad. Typické sú pre ne masívne čalúnené čelá a tiež výška lôžka, ktorá v závislosti od typu matraca môže byť až 70 centimetrov. Vďaka čalúneniu je takáto posteľ výrazným prvkom v domácnosti. Vhodným výberom poťahového materiálu môže skvele doplniť akýkoľvek interiér.

Výšku oceníte najmä pri prebúdzaní – vstávanie je totiž oveľa jednoduchšie. Z tohto hľadiska sú kontinentálne postele ideálne najmä pre ľudí s pohybovými problémami, no rovnako vhodné sú aj pre tých, ktorých takéto ťažkosti netrápia.

Pokiaľ sa chcete kvalitne vyspať, šírka manželskej postele by mala byť minimálne 160 centimetrov, v ideálnom prípade až 180 (90 centimetrov na jednu osobu). Pevná odhlučnená konštrukcia postele, vrstvy matraca a dostatočná šírka lôžka vám zabezpečia pohodlie aj pri nepokojnom spánku, keď sa častejšie hýbete.


Dizajnérske tipy

Kráľovská posteľ je dominantný prvok každej spálne. Môže za to nielen jej masívny vzhľad a výška, ale najmä výrazné čalúnené záhlavie. Výber farby a štruktúry poťahu by ste preto mali dôkladne zvážiť, aby ste vytvorili súlad s ostatným nábytkom a celkovým interiérom izby.

Ak je pozornosť upriamená na posteľ, dizajnéri odporúčajú striedmosť pri zvyšku miestnosti. Obzvlášť to platí pri vzorovanom čele – v ponuke R2Design nájdete napríklad decentný vzor tehly, obdĺžnika a štvorca či výraznejší gombíkový efekt a štruktúru stromu.

Pri farebných kombináciách máte na výber dve základné možnosti – buď sa rozhodnete pre kontrast alebo tzv. tón v tóne, čo znamená, že interiér miestnosti bude ladený do jednej farby v rôznej intenzite jej odtieňov. Kontrastné kombinácie zvoľte najmä ak hľadáte extravaganciu alebo máte radi osobitý štýl. Nebojte sa výrazných farieb poťahu vašej luxusnej postele – červená, bordová, žltá či zelená sú vždy aktuálne. Pokiaľ však túžite vytvoriť vo vašej spálni oázu pokoja, zvoľte decentné krémové a neutrálne odtiene farieb. 

Komentáre

K danému článku ešte nebol pridaný komentár.
Buďte prvý, kto pridá svoj komentár k článku.

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk