Ako vybrať správny matrac?

Ako vybrať správny matrac?


Vybrať si ideálny matrac do postele je čerešnička na torte pri zariaďovaní spálne. Aj keď ho nevidno a je zakrytý vrstvami posteľnej bielizne, nemalo by ísť o rozhodnutie bez rozmyslu. Kvalitný matrac = kvalitný spánok. Prečítajte si, ako sa k tejto rovnici dopracujete u vás doma.


bigstock-Beautiful-and-attractive-brune-143688056.jpg


Tvrdosť matraca


Na trhu nájdete päť stupňov tvrdosti matracov, pričom práve tvrdosť je jedným z najdôležitejších kritérií konečnej voľby. Platí, že matrac by ste nikdy nemali kupovať bez toho, aby ste si ho na predajni vyskúšali (niektorí predajcovia ponúkajú aj možnosť vyskúšať si matrac doma).


bigstock-Choosing-Mattress-And-Bed--70934137.jpg


Matrac by ste si vždy mali vyskúšať vo všetkých polohách, ktoré počas spánku stihnete vystriedať – na chrbte, na bruchu aj na bokoch - a odporúča sa, aby ste si na ňom poležali aspoň 10 minút. Aj keď každému vyhovuje iná tvrdosť matraca, platí niekoľko základných zásad:


  • Najmäkšie matrace sú vhodné na príležitostné prespanie (chaty, matrace pre návštevy) a pre ľudí s nízkou hmotnosťou. Sú najlacnejšie a zväčša sú vyrobené z jednovrstvového molitanu. Nemali by sa používať na dlhodobé spanie, pretože nedokážu poskytnúť dostatočnú oporu chrbtici. Tiež sa zvyknú rýchlo opotrebovať a vyležať.

  • Stredne tvrdé (alebo stredne mäkké) matrace sú ideálne pre ľudí, ktorí trpia bolesťami chrbtice, pretože vďaka vysokej elasticite sa dokážu prispôsobiť tvaru tela a dodať mu potrebnú oporu. Takéto matrace sú už prepracovanejšie a môžu byť penové, pružinové či kombinované (tzv. sendvičové). Stredne tvrdé matrace obľubujú najmä ženy a ľudia, ktorí zvyknú zaspávať na boku.

  • Tvrdý matrac by mal byť jedinou voľbou pre ľudí, ktorí trpia nadváhou. Je tiež vhodný pre tých, ktorým sa lepšie spí na pevnejšom lôžku alebo ktorí uprednostňujú ortopedické vlastnosti matraca. Tvrdosť matracom dodávajú rôzne používané materiály – napr. kokosové dosky alebo tzv. RE pena či studená pena. Tvrdé matrace nie sú nepohodlné, ako by z ich označenia mohlo vyplývať. Tiež sa dokážu skvele prispôsobiť telu, len sú vyrobené z hutnejšieho materiálu.


Materiál a zloženie matraca


Materiál, z ktorého je matrac vyrobený, vám veľa napovie nielen o jeho tvrdosti, ale tiež o tom, na aký rošt ho môžete uložiť. Ak má vaša posteľ rošt z pružných lamiel, vhodné sú naň penové matrace. Na pevné latové rošty zas patria pružinové matrace, ktoré sa postarajú o dostatočné pruženie.


V závislosti od toho, aké vlastnosti matraca chce výrobca dosiahnuť, volí určité druhy materiálu alebo ich kombinácie. Medzi najluxusnejšie a najkvalitnejšie matrace patria práve také, ktoré sa skladajú z viacerých zón – tzv. zónové matrace. Jednotlivé zóny majú rozdielnu tuhosť, takže každá časť tela má vlastnú ideálnu oporu. Ramená a kolená si zväčša vyžadujú mäkšie časti a chrbát a bedrá zas, naopak, tvrdšie. Existujú troj, päť alebo až sedemzónové matrace.


r2d42.jpg


Matrace z taštičkových pružín patria medzi luxusné pružinové matrace. Na rozdiel od tých klasických je každá pružina obalená v samostatnej taštičke, čím sa zabezpečuje nezávislý pohyb každej pružiny. Vďaka tomu sa takýto matrac dokonale prispôsobí telu a každému vášmu pohybu pri spánku. V závislosti od počtu zatočení pružín môže byť matrac tvrdší alebo mäkší.


Studená HR pena (HR je skratkou High Resilience alebo High Resistible – vysoko pružná a odolná) je veľmi vzdušná a má skvelé ortopedické vlastnosti. HR pena počas spánku tlačí proti tlaku vášho tela rovnakou silou, dokáže teda poskytnúť ideálnu oporu každej časti tela zvlášť. Vo vnútri peny sú póry väčšie, preto vzduch dokáže prúdiť bez zbytočného zadržiavania vlhkosti.


Matrace z pamäťovej peny fungujú podľa teploty tela – pri dotyku s telom sa stávajú ohybnejšími a jednoduchšie sa stláčajú, vďaka čomu sa prispôsobujú spiacemu podľa polohy jeho tela. Pri ochladzovaní sa bunky peny dostávajú do pôvodnej polohy, čo sa deje pri každom pohybe. Takéto matrace sú ideálne pre dlhodobo ležiacich ľudí, pretože znižujú riziko preležanín.


Okrem klasickej peny vyrobenej z ropných surovín existujú na trhu aj tzv. biopeny z prírodných olejov. Napr. naše Greenfirst matrace sú zložené z rastlinných esencií citrónu, levandule a eukalyptu, vďaka čomu tiež bojujú proti roztočom. Sú veľmi kvalitné a dodávajú požadovanú oporu celému telu.


Matrac si vždy vyberajte ako kombináciu materiálu a tvrdosti, aby ste dosiahli dostatočný komfort vášmu spánku. Nepohodlné matrace totiž spôsobujú, že sa často budíte a zobúdzate sa unavení.


Na manželskú posteľ by ste vždy mali radšej kúpiť dva menšie matrace ako jeden veľký. Keďže je pravdepodobné, že máte rozdielnu hmotnosť aj spánkové návyky ako váš partner, jeden z vás by na veľkom matraci trpel. Každý by si mal matrac vybrať osobitne – len tak dosiahnete kvalitu spánku bez zbytočného prehadzovania sa.



Komentáre

K danému článku ešte nebol pridaný komentár.
Buďte prvý, kto pridá svoj komentár k článku.

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk