Ako si zariadiť obývačku?

 Obývačka slúži na relaxáciu, stretávanie členov rodiny, spoločenský život a stáva sa tak srdcom diania. Mala by preto pôsobiť príjemne a harmonicky. Dá sa rozdeliť na niekoľko funkčných zón, ktoré sa navzájom prelínajú. A tomu výrazne pomáha aj zariadenie obývačky.

ako si zariadit obyvacku

 

Zariadenie obývačky vyberajte s vkusom

Uvažujete, ako si zariadiť obývačku? Tak potom dôležité je dobre vybrať dispozičné riešenie miestnosti. Veľkým pomocníkom vám pri tom môže byť plánik obývačky. Do pôdorysu si zakreslite v jednej mierke všetok nábytok, a tak zistíte, či sa vám tam všetko vojde. Takisto by ste mali myslieť na to, že okolo nábytku budete chodiť, takže tam nechajte dostatočný priestor.

V nadväznosti na rozmiestnenie nábytku v miestnosti počítajte aj s rozvodmi elektriny, aby ste schovali viditeľné káble do nábytku, prípadne zakryli obkladovými panelmi alebo lištami. V spojení s elektrickými rozvodmi premýšľajte aj nad kvalitou podlahovej krytiny, povrchom stien i stropu.

Je vhodné zvoliť v celom priestore jednotnú podlahu. Pri jej výbere myslite na vysokú odolnosť a životnosť najmä, ak obývačka tvorí jednu miestnosť spolu s kuchyňou. K obľúbeným materiálom patrí laminát, vinyl, ale aj masívne drevo či korok. K zariadeniu obývačky patrí aj koberec, ktorý sa podieľa na príjemnej akustike miestnosti. Vhodný je kusový koberec.

Menej je viac

V prípade zariadenia obývačky voľte nadčasový dizajn, ktorý neomrzí. Ak sa to dá, minimalizujte úložné priestory. Obývačka bude pôsobiť atraktívne a vzdušne, len ak nebude preplnená nábytkom. Vhodným riešením sú mobilné zostavy, pomocou ktorých vytvoríte a oddelíte funkčné zóny. Trendy sú otvorené police, nízke skrinky a knižnice stojace na podlahe alebo zavesené na stene.

Čo sa týka sedačky, jej veľkosť a tvar voľte podľa pôdorysu interiéri. Pri výbere berte na vedomie jej pohodlnosť, možnosti využitia a tiež to, či ju plánujete využívať aj na spanie. Do menších priestorov sú veľmi praktické rohové sedačky, v tých väčších môžete zvoliť aj samostatne stojace kombinácie a na doplnenie kreslá, taburetky či väčšie vankúše.

Sedačka nemusí byť za všetkých okolností len pri stene. Najmä, ak ide o väčšiu miestnosť, v ktorej pôsobia priestorovo umiestnené pohovky veľmi dynamicky. Dôraz sa pritom kladie aj na výber čalúnenia. Výrobcovia sedacieho nábytku ponúkajú širokú škálu materiálov, prírodných aj syntetických.

K ucelenému a útulnému dojmu z obývačky prispieva aj harmonické použitie textílií, vankúšov a dekorácií. Voľte ich podľa celkovej nálady miestnosti a pokojne aj vo výraznejších farbach a vzoroch.

Komentáre

K danému článku ešte nebol pridaný komentár.
Buďte prvý, kto pridá svoj komentár k článku.

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk